Uroczystość podpisania umowy z udziałem wicewojewody Artura Standowicza odbyła się 15 grudnia w Mazowieckim Urzędzie Wojewódzkim w Warszawie.
Ponad 441 tys. zł otrzymają samorządy z regionów siedleckiego, ciechanowskiego, warszawskiego i radomskiego z dotacji celowej na dofinansowanie zadań własnych z zakresu organizacji opieki nad dziećmi w wieku do lat 3. W gronie tych samorządów znalazło się miasto Pionki. Uroczystość podpisania umów z udziałem wicewojewody mazowieckiego Artura Standowicza odbyła się 17 listopada w Mazowieckim Urzędzie Wojewódzkim w Warszawie.
Miasto Pionki realizuje unijny projekt "Internet w Gminie Miasto Pionki dobrem powszechnym". W ramach projektu istnieje możliwość uzyskania bezpłatnie na okres 5 lat komputera wraz z dostępem do internetu. Wnioski można składać do dnia 10 kwietnia! Więcej informacji na plakacie.
BABECZKI ORZECHOWE Z ŻURAWINĄ
Receptura:
1. Orzechy włoskie 4 szt.
2. Żurawina suszona 200g
3. Orzechy laskowe mielone 160g
4.Mąka pszenna 4 łyżki
5.Mąka ziemniaczana 4 łyżki
6.Proszek do pieczenia 2 łyżeczki
7.Cynamon ½ łyżeczki
8.Przyprawa do piernika ½ łyżeczi
9.Starta skórka pomarańczowa 1 lyżeczka
10.Cukier puder 240 g
11.Masło 240 g
12.Żółtka 4 szt.
13.Jaja 4 szt.
14.Sól szczypta
Śniadanie w wielu domach w Wielkanocną Niedzielę jest posiłkiem najważniejszym. Na stole oprócz białej kiełbasy, wędlin, pieczywa i sałatek, królują jaja w różnej postaci.
Receptura:
1.Bułki 4 szt.
2.Masło 1 łyżka
3.Kiełbasa np. Śląska 10 dag
4.Jaja 4 szt.
5.Groszek w puszce 2 łyżki
6.Sól, pieprz do smaku
7.Natka pietruszki 1 łyżka
Przywykliśmy święconką nazywać to wszystko, co znajduje się w wielkanocnym koszyczku, ale to także zupa do dzisiaj tradycyjnie podawana w wielkanocną niedzielę (zamiast obiadu), przygotowana w oparciu o koszyczkowe wiktuały. Bywa też nazywana chrzonem, chrzanówką, sodą, krzonowiną, święceliną, a także żurem chrzanowym lub trzęsionką. Jest popularna w kuchni małopolskiej, ale prawdziwe bogactwo jej odmian znajdujemy w kuchniach góralskich.
Receptura:
1.Serwatka 1 litr
2.Wywar z boczku, szynki lub kości wieprzowych 1 litr
3.Grubo starty chrzan 2 łyżki
4.Śmietana 1 litr
5.Mąka 2 łyżki
6.Kawałki wędlin i mięsa pieczonego 200/300 g
7.Jaja 5 szt.
8.Sól i cukier do smaku
Rolada z polędwiczki wieprzowej faszerowana musem drobiowo-serowym w towarzystwie babki ziemniaczanej oraz glazurowanych warzyw
SKŁADNIKI (6 porcji):
Polędwica wieprzowa 600g
MARYNATA
Marynata do wieprzowiny 10g
Olej 20ml
FARSZ
Pierś z kurczaka 250g
Ser pleśniowy Gorgonzola 70g
Śmietana (30%) 50ml
Sól, pieprz biały do smaku
Kaczka chluba polskiej kuchni, zwłaszcza w jej Wielkanocnym wydaniu. Nie należy lekceważyć rady, by ptaka natrzeć przyprawami i odstawić na kilka godzin w chłodne miejsce, dzięki temu skruszeje i nabierze aromatu.
ROLADA Z KACZKI
RECEPTURA
1.Kaczka wyluzowana 1 szt.
2.Wątróbka drobiowa 20 dkg
3.Bułka czerstwa 1 szt.
4.Jaja 1 szt.
5.Mleko 80 ml
6.Masło 2 łyżki
7.Natka pietruszki 2 dkg
8.Czosnek 2 ząbki
9.Majeranek, sól, pieprz do smaku
Ciasto
Mąka krupczatka 30 dag
Masło 20 dag
Cukier puder 10 dag
Żółtka 3 szt
Cukier waniliowy 1 szt
skórka z cytryny
Masa
Pomarańcze 50dag
Cytryny 3 szt
Cukier 40 dag
Migdały 10 dag
Receptura
2 szklanki mąki
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 jajko
1 łyżka cukru pudru
szczypta soli
150 g masła
4 łyżki dżemu lub konfitury wiśniowej
400 g wiśni ze słoika, bez pestek
5 łyżek rumu
200 g czekolady truflowej lub trufli
8 łyżek śmietanki 30%
50 g białej czekolady
Składniki:
2 całe ananasy pokrojone w drobną kostkę (0,5cm)
1 litr octu winnego
600 gr cukru
12 ziaren z kolendry
6 liści laurowych
6 gwiazdek anyżowych
kilka ziaren kminku
1 cebula drobno posiekana
1 papryczka chilli (lub 2-3 zależnie od intensywności - ale nie polecam)
Nasz serwis rozwija się z dnia na dzień. Chcemy być jak najbardziej przyjaźni naszym czytelnikom. Chcemy żeby większość z Was zaczynała dzień od wejścia na Pionki24.pl. Dlatego do waszej dyspozycji oddajemy kolejny nowy dział o nazwie Kuchnia.
Od tej pory będziecie mogli znaleźć tam wszelkiego rodzaju przepisy kulinarne. Najważniejsze, że będą to przepisy polecane przez mieszkańców Pionek! Dział Kuchnia będzie współredagowany przez uczniów „Czerwonego” z klasy o profilu hotelarskim oraz Norberta Kłosowskiego. Norbert nie tak dawno stał się znany na całą Polskę po tym, jak zdobył srebrny medal w międzynarodowych mistrzostwach kulinarnych w Walii. Okazał się mistrzem sushi. Wkrótce Norbert będzie miał swoje 5 minut i zagości w weekendowym programie Dzień Dobry TVN.
Składnikina ciasto:
8 dużych żółtek
1 szkl. Cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 kostka margaryny
mąka ok pół kilograma
cukier waniliowy
Wykonanie:
Żółtka jajek ubijamy z cukrem mikserem, dodajemy cukier waniliowy. Następnie dodajemy miękką margarynę i ubijamy mikserem. Do tego wszystkiego dodajemy mąkę i zagniatamy podobnie jak kruche ciasto. Uwaga ciasto nie może być zbyt twarde! Tak naszykowane ciasto odkładamy do lodówki żeby sobie odpoczęło jakieś 30 min.
Składniki:
3 woreczki ryżu
1 słoik ogórków korniszonów
4 papryki, najlepiej kolorowe
2 duże cebule
½ kg mięsa mielonego
ser żółty do posypania
przyprawa do gyrosa
Knorr
1 łyżka oliwy do smażenia
Wykonanie: Ryż gotujemy w bulionie. Po ugotowaniu studzimy. Mięso mielone smażymy na małym ogniu na patelni i rozdrabniamy widelcem. Potem dodajemy drobno pokrojoną w kostkę cebulę i nadal podsmażamy.