Czworo uczniów Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr. 1 zakwalifikowało się do finału ogólnopolskiego konkursu kulinarnego na wielkopolskie danie z sera smażonego.
Pomysłodawcami i organizatorami konkursu były: Wyższa Szkoła Hotelarstwa i Gastronomii w Poznaniu wraz z Okręgową Spółdzielnią Mleczarską TOP- TOMYŚL. Do finału konkursu zakwalifikowano 12 potraw spośród 63 nadesłanych przez uczniów szkół gastronomicznych z całego kraju, w tym dwie uczniów Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr.1 w Pionkach.
Gala finałowa konkursu odbyła się 21 października 2009 w restauracji filmowej Beverly Hills w siedzibie Wyższej Szkoły Hotelarstwa i Gastronomii w Poznaniu. Barwy pionkowskiego „Czerwonego” reprezentowały dwie drużyny dwuosobowe: Anita Król, Paulina Krawiec oraz Michał Kwaśnik i Mateusz Marczyk .Młodzież została przygotowana przez nauczycieli - Danutę Paluch i Ewę Trybułę.
Zespoły musiały przygotować w czasie 45 minut sześć porcji swojego dania na oczach mediów i licznie zaproszonych gości. Prezentowane potrawy oceniane były pod kątem: smaku, estetyki, pomysłowości i oryginalności receptury i co ważne, zastosowania sera smażonego jako głównego produktu w tym daniu.
W jury konkursu zasiedli:
-przewodniczący : JM rektor Wyższej Szkoły Hotelarstwa i Gastronomii, dr Roman Dawid Tauber, profesor WSHiG w Poznaniu
-Hanna Szymanderska ,dziennikarka i autorka wielu książek kulinarnych
-Andrzej Bobrowski, dyrektor Departamentu Rolnictwa i Rozwoju Wsi
-Theofilis Vafidis, członek Kapituły Fundacji Szefów Kuchni, osobowość telewizyjna
-Elżbieta Zawadzka ,prezes Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej TOP-TOMYŚL
-Maciej Furman, właściciel hotelu i restauracji HI-FI w Nowym Tomyślu
Uczestnicy Gali Finałowej potwierdzili wysoki poziom ,profesjonalizm oraz innowacyjnośćprezentowanych receptur. Zmagania konkursowe były na najwyższym poziomie. Uczniowie z Pionek zdobyli dwa wyróżnienia za sałatkę z serem smażonym i brokułami z nutką orzechową oraz serowe placuszki z ziołami podane z marmoladą z papryki. W nagrodę otrzymali dyplomy, książki kucharskie oraz zestawy cennych upominków.
Uczniowie zespołu szkół Ponadgimnazjalnych nr1 w Pionkach coraz częściej uczestniczą w konkursach kulinarnych i odnoszą w nich sukcesy. Pionkowskiej czwórce życzymy powodzenia.
![]() |
![]() |