Michał Fabiszewski – finalista piątej edycji programu Masterchef poprowadził w piątek (11.08) warsztaty kulinarne dla mieszkańców gminy Gózd. Gotować uczył się też wójt Paweł Dziewit. Warsztaty pod hasłem "Spotkanie tradycji z nowoczesnością" odbyły się w świetlicy wiejskiej w Budach Niemianowskich. Inicjatorkami przedsięwzięcia były panie z Koła Gospodyń Wiejskich Lipiny.
W warsztatach uczestniczyły panie z terenu gminy Gózd, te starsze, które gotują dla swoich najbliższych od wielu lat, jaki i te młodsze, które w kuchni stawiają swoje pierwsze kroki. Nie zabrakło również panów, w tym wójta gminy Gózd Pawła Dziewita, a także dzieci, które coraz chętniej garną się do gotowania.
Pan Michał, dla którego pierwszym kulinarnym guru był dziadek mieszkający na wsi, lubi wieś pokazywać na talerzu. Specjalizuje się w mięsach i sosach, jest też wielkim pasjonatem Grecji i greckich smaków. W swojej kuchni stara się wykorzystywać tylko produkty najwyższej jakości, często te pochodzące wprost od rolnika.
Zaproszony gość przygotował następujące potrawy:
Wśród uczestników warsztatów był wójt gminy Gózd, Paweł Dziewit.
W gotowaniu asystowała pani Patrycja, panie z Koło Gospodyń Wiejskich Lipiny, a także jeden z najmłodszych uczestników warsztatów. Panie z KGW nie tylko pomagały panu Michałowi, ale także przygotowały dla uczestników swój poczęstunek. Na szwedzkim stole znalazły się: pyszny sernik, ciasteczka z jabłkami, chleb ze smalcem i kiszonym ogórkiem oraz orzeźwiająca woda z cytryną i miętą - idealna na panujące upały.
Uczestnik Mastechefa przygotował dla wszystkich biorących udział w spotkaniu niespodziankę, a mianowicie zaserwował przygotowane wcześniej przez siebie consomme pomidorowe, esencjonalny wywar z pomidorów, ale bez charakterystycznego dla zupy pomidorowej czerwonego zabarwienia.
Spotkanie z finalistą programu Masterchef cieszyło się sporym zainteresowaniem.
W trakcie przygotowywania dań mistrz Michał zdradzał tajniki sztuki kulinarnej, opowiadał o kuchni rodzimej, greckiej i włoskiej, a także zachęcał do pogłębiania kulinarnych pasji, eksperymentowania i...podróżowania. Jego zdaniem kuchnie innych narodowości to różnorodność potraw, bogactwo aromatów i smaków, a korzystanie z nich pozwala rozbudzić kulinarną kreatywność.
Uczestnicy warsztatów śledzili kulinarne poczynania pana Michała z wielką przyjemnością i dużym zainteresowaniem. Zadawali wiele pytań, na które finalista Mastechefa chętnie odpowiadał. Na prośbę pań zademonstrował również, jak szybko i sprawnie kroić warzywa, a także jakie noże najlepiej sprawdzają się w kuchni.
Skontaktuj się z autorem tekstu: JaW |