Znany kucharz i restaurator Robert Sowa poprowadził we wtorek warsztaty kulinarne w Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Pionkach. Zdradzał, co jest najważniejsze w kuchni i pokazywał nowe techniki kulinarne. Uczestnikom kursów wręczał certyfikaty, ale przedtem solidnie ich przeegzaminował ze składników przygotowywanych potraw.
Wizyta Roberta Sowy w Czerwonym to efekt współpracy szkoły z firmą Prymat.
- Nasza współpraca zaczęła się od tego roku szkolnego. Firma Prymat objęła patronatem dwie klasy. Organizujemy konkursy, szkolenia, warsztaty, a dzisiaj przyjechał na nasze zaproszenie Robert Sowa. To na pewno będzie cenne doświadczenie dla naszych uczniów – opowiadania Daniel Maciejewski, kierownik kształcenia praktycznego w CKZiU im. Skłodowskiej-Curie.
W warsztatach kulinarnych uczestniczyły 34 osoby. Byli to uczniowie z klas gastronomicznych oraz dorośli z kwalifikacyjnych kursów zawodowych prowadzonych w Czerwonym.
POLICZKI WOŁOWE Z PRÓŻNI I DORSZ Z OGÓRKIEM KISZONYM
Menu było bardzo ciekawe, a o wszystkim ze szczegółami opowiadał Robert Sowa. Na początek była rolada z dorsza atlantyckiego z sosem z ogórków kiszonych z koperkiem. Potem na stół wjechały przygotowane metodą próżniową policzki wołowe podane na ragout z soczewicy i pomidorów. Na koniec był deser z serka mascarpone z kawą, makaronikami, truskawkami i świeżą miętą.
Wtorkowy kurs nie był tylko lekcją gotowania. Robert Sowa dał mały wykład o sosach, mówił o boomie na kierunki kulinarne, nowych trendach w kuchni i zdradzał tajemnice sukcesu.
Uczestnicy warsztatów otrzymywali certyfikaty od Roberta Sowy (w środku). W szkoleniu brali udział uczniowie Czerwonego, z prawej Anna Borkowska z klasy pierwszej oraz dorośli z kwalifikacyjnego kursu zawodowego, jak Łukasz Wrochna (z lewej)
- W kuchni bardzo ważne są przyprawy. Charakteryzują i podkreślają smak potraw - tłumaczył Sowa. - Obecnie jest bardzo duże zainteresowanie gotowaniem, bo w Warszawie na jedno miejsce w klasie gastronomicznej jest aż 17 chętnych. Dlatego sukces odnoszą tylko najlepsi i warto brać udział we wszelakich konkursach kulinarnych – tak do gotowania zachęcał Robert Sowa.
Uczestnicy kursów otrzymali od mistrza kuchni certyfikaty i książki z dedykacjami. Później Robert Sowa poprowadził jeszcze wykład otwarty dla uczniów i nauczycieli Czerwonego.
Skontaktuj się z autorem tekstu: JaW |
Daniel, to Twój kolejny sukces. Gratulacje! 29-04-2015, 14:51:24 + 10 - 2 odpowiedz |
Brawo Czerwone. Jedyna szkoła w której coś się dzieje.tak trzymać 29-04-2015, 16:55:54 + 10 - 1 odpowiedz |
VIP | Zdaje się, że to w warszawskiej knajpie tego kolesia, kelnerzy nagrywali spotkania polityków. 29-04-2015, 17:47:29 + 4 - 12 odpowiedz |
VIP | Ten sam wuju, miał restaurację nie ma co ! Gość jest nieco spalony na saloonach, he, he 29-04-2015, 18:07:14 + 1 - 10 odpowiedz |
VIP | Wszystko zostało nagrane "Sowa i przyjaciele" :) 29-04-2015, 23:47:10 + 1 - 4 odpowiedz |