W środę w Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego im. Skłodowskiej-Curie zorganizowano Dzień Portugalski. Można było spróbować pysznych przekąsek, zup i słodkości, którymi na co dzień zajadają się mieszkańcy Porto, Bragi czy Lizbony. W ten sposób Czerwone podsumowało duży unijny projekt, dzięki któremu 48 uczniów przez trzy tygodnie było na praktykach w Portugalii.
ZDOBYWALI DOŚWIADCZENIA
"Być zawodowcem – praktyki zagraniczne krokiem do celu" - tak nazywał się projekt, który umożliwił uczniom Czerwonego wyjazd na trzytygodniowe praktyki do Portugalii. Chętnych było tak wielu, że trzeba było przeprowadzić nabór. Ostatecznie wyjechało 48 osób z klas o różnych profilach. Na miejscu pracowali w hotelach, hurtowniach, drukarniach, restauracjach czy zakładach poligraficznych. Wszystko oczywiście po to, żeby zdobywać doświadczenia, wiedzę w praktyce, a przy okazji nauczyć się dobrze języka.
Projekt udało się zrealizować dzięki wsparciu finansowemu z UE w wysokości 434 tysięcy złotych. Pomysłodawcą i koordynatorem całego przedsięwzięcia był Daniel Maciejewski, kierownik Kształcenia Praktycznego w CKZiU.
- Pierwszy raz składaliśmy taki wniosek i to super sprawa, że nam się udało. Uczniowie dzięki temu wyjazdowi wiele się nauczyli i przeżyli przy okazji fantastyczną przygodę – mówi Magdalena Wiśniewska, dyrektor Czerwonego.
Na praktykach w Portugalii była m.in. Andżelika Pogoda. W środę uczennica Czerwonego opowiadziała o swojej pracy w hotelu.
W środę w Czerwonym podczas Dnia Portugalskiego podsumowano projekt. O swoich wrażeniach opowiadali uczniowie, którzy wyjechali na praktyki. Na zdjęciach i filmach pokazywali, co robili i jak spędzali czas wolny od pracy. Wszyscy zgodnie podkreślali, że przywieźli dużo doświadczeń i niezapomnianych wrażeń z wycieczek do Porto, Bragi czy Guimaraes.
SMAKI PORTUGALII
Żeby lepiej poczuć klimat Portugalii na zakończenie wszyscy zostali zaproszeni na degustację najbardziej charakterystycznych dań dla kraju z Półwyspu Iberyjskiego. Można było spróbować małży, kiełbasy chorizo, krokietów o smaku dyni i dorsza, czy pysznych słodkości.
KOLEJNY PROJEKT W DRODZE
Ale to nie koniec. Już wiadomo, że w styczniu i lutym przyszłego roku kolejna, tym razem 40-osobowa grupa młodzieży z Czerwonego, wyjedzie na praktyki do Portugalii. CKZiU otrzymało blisko 360 tysięcy złotych na realizację następnego projektu pod tytułem "Mobilność, kompetencje, doświadczenie czyli młodzi Europejczycy na współczesnym rynku pracy".
Skontaktuj się z autorem tekstu: JaW |