Dobry zawód - atrakcyjna oferta. Chcesz nauczyć się gotować? Zapisz się na kurs do Czerwonego
Dodał: JaW, 15-10-2013 11:38, odsłon: 4217
Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Pionkach ogłasza nabór na 1,5 – roczny kwalifikacyjny kurs zawodowy w zakresie kwalifikacji – sporządzanie potraw i napojów T.6. - zawód kucharz. Zajęcia rozpoczną się w lutym 2014 roku po zebraniu pełnej grupy.
Więcej informacji: Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Pionkach, Al. Jana Pawła II 7, tel. (48) 612-15-24, www.czerwone.edu.pl, ckziu.pionki@gmail.com
Warunki przyjęcia: świadectwo ukończenia gimnazjum lub ośmioletniej szkoły podstawowej.
Czas trwania: 1,5 roku - 3 semestry (ok. 220 godzin w semestrze).
Zajęcia: odbywają się w systemie zaocznym soboty i niedziele od 8.00 do 14.45 na podstawie przedmiotowego programu nauczania wynikającego z podstawy programowej kształcenia w zawodzie kucharz. Zajęcia odbywają się w siedzibie CKZiU w Pionkach: ul. Aleja Jana Pawła II 7 oraz ul. Sportowa 2.
Rozpoczęcie zajęć: luty 2014 lub po zebraniu pełnej grupy.
Minimalna liczba godzin kształcenia zawodowego: w ramach kwalifikacyjnego kursu zawodowego – 650 godzin:
- Efekty kształcenia wspólne dla wszystkich zawodów oraz efekty kształcenia wspólne dla zawodów w ramach obszaru turystyczno-gastronomicznego stanowiące podbudowę do kształcenia w zawodzie lub grupie zawodów - 195 godz.
- T.6. Sporządzanie potraw i napojów - 455 godz.
Forma zaliczenia kursu: ustalona przez szkołę
Opanowane umiejętności: po ukończeniu kwalifikacyjnego kursu zawodowego słuchacz powinien być przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:
- przechowywania żywności, sporządzania potraw i napojów
- wykonywania czynności związanych z ekspedycją potraw i napojów.
Miejsce pracy słuchacza po ukończeniu kursu: zakłady gastronomiczne typu otwartego i zamkniętego, w tym restauracje hotelowe i gastronomia sieciowa oraz firmy cateringowe, ale również gastronomia na statkach lub w innych środkach transportu itp.
Po uzyskaniu zaliczenia kursu otrzymasz: zaświadczenie o ukończeniu kwalifikacyjnego kursu zawodowego wg wzoru MEN. Ukończenie kursu umożliwia przystąpienie do egzaminu potwierdzającego kwalifikacje zawodowe w zawodzie kucharz przeprowadzanego przez Okręgową Komisję Egzaminacyjną w Warszawie.
Możliwości dalszego kształcenia: słuchacz po uzupełnieniu kwalifikacji T.15. oraz wykształcenia średniego, może uzyskać tytuł technik żywienia i usług gastronomicznych.
| Skontaktuj się z autorem tekstu: JaW |
Komentowanie dozwolone wyłącznie dla zarejestrowanych użytkowników portalu.
Pracownicy Starostwa Powiatowego w Radomiu i uczniowie szkół powiatowych:...
Nowoczesny Pionkowski Manhattan, który od wielu lat był miejską kolebką h...
Aktualnie trwają intensywne prace budowlane przy budowie zadaszenia sztucznego l...
Uroczystość podpisania umowy z udziałem wicewojewody Artura Standowicza odbyła s...
Grupa Tymex Boxing Promotion organizowała najlepsze w Polsce gale bokserskie w 2...
„Practice makes perfect” powtarzają Anglicy i nie da się ukryć, że w...
Ulica Kolejowa w Pionkach została zamknięta dla ruchu. Prowadzone są tam prace r...
Na terenie Jednostki Ratowniczo - Gaśniczej Nr 4 oraz Ośrodka Szkolenia Komendy ...
Przedsiębiorstwo Państwowe "Porty Lotnicze" szuka pracowników na stanowis...
W tym roku na remonty i konserwacje mazowieckich zabytków samor...
Już można oglądać w radomskiej Elektrowni rewelacyjną wystawę fotograficzną Wojc...
W maleńkim zrujnowanym domu w niewielkiej wsi Kamyk, w gminie Pionki, mieszka 51...
W piątek, 10 grudnia radni Powiatu Radomskiego podczas sesji nadzwyczajnej wyraz...
Podczas tygodniowych działań grupy SPEED na terenie miasta i powiatu radomskiego...
Przedstawiamy kalendarz projekcji kina w Mazowieckim Centrum Sztuki Współ...
Od 8 do 9 grudnia odbyło się 11. Forum Rozwoju Mazowsza, najważniejsze wydarzeni...
Na krwiodawców, którzy 16 grudnia podzielą się z potrzebującymi da...
Mówi się, że sercem miasta jest jego stolica handlu, a bez wątpienia taki...
W czwartek w Miejskim Ośrodku Kultury w Pionkach odbyły się eliminacje rejonowe ...
W czwartek, 9 grudnia w miejscowości Suskowola doszło do tragicznego w skutkach ...
Jednym z najczęściej wybieranych materiałów na ubrania jest bawełna. To połączenie wygody, wysokiej jakości i trw...
Kursy metodą Teddy Eddie pokochały już setki dzieci i rodziców w całej Polsce. Teraz dzięki nowo otwartej plac&oa...
Pewne zawody zanikają, a w ich miejsce pojawiają się inne. Tak było zawsze. Ostatnio jednak trend ten jest bardziej wido...
Przebudowa lotniska w Radomiu to inwestycja Przedsiębiorstwa Państwowego "Porty Lotnicze". Ma zostać oddane do użytku w ...