Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Pionkach zaprasza! Prezentujemy bardzo ciekawy kierunek kształcenia - technik żywienia i usług gastronomicznych.
TECHNIK ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH
Technik żywienia i usług gastronomicznych to nowy zawód, który powstał z połączenia trzech zawodów: technika żywienia i gospodarstwa domowego, technika organizacji usług gastronomicznych oraz kucharza. Dynamiczne zmiany zachodzące na rynku pracy wymusiły konieczność połączenia tych zawodów tak, aby absolwent tego kierunku kształcenia był bardziej wszechstronny i przystosowany do wymagań pracodawców oraz konsumentów.
Technik żywienia to zawód, który daje wiele możliwości zawodowych i rozwijania zainteresowań kulinarnych. Osoba taka zna się na ocenie i przechowywaniu żywności, sporządzaniu potraw i napojów, planuje i analizuje sposoby żywienia oraz organizuje produkcję gastronomiczną i wykonuje usługi gastronomiczne.
Nasza Szkoła nauczy Cię wszystkiego, co musisz wiedzieć na temat funkcjonowania gastronomii:
Szkoła dysponuje nowoczesnymi i bardzo dobrze wyposażonymi pracowniami zawodowymi umożliwiającymi rozwijanie umiejętności w naturalnych warunkach zawodowych:
Doskonale wyposażone pracownie gastronomiczne posiadają akredytację do przeprowadzania zewnętrznych egzaminów zawodowych, a doświadczeni nauczyciele przygotowują absolwentów do egzaminów zawodowych (wszyscy są egzaminatorami Okręgowej Komisji Egzaminacyjnej).
Praktyki zawodowe
Nasi uczniowie odbywają wakacyjne praktyki zawodowe w hotelach 3, 4 i 5 gwiazdkowych i restauracjach w Polsce, jak i za granicą np. Francja. Wielu uczniów dostaje oferty pracy z miejsc, gdzie odbywali praktyki.
Szkoła daje możliwość ukończenia profesjonalnych kursów specjalistycznych, dających certyfikaty ważne w Polsce, UE oraz na całym świecie. Szkolenia dotyczą nowoczesnych metod obsługi gościa. I tak młodzież może ukończyć:
Uczniowie uczestniczą w konkursach żywieniowych, które są oceniane przez znane osoby w branży gastronomicznej oraz barmańskich na terenie Polski oraz Europy, gdzie zajmują czołowe miejsca. Wśród naszych uczniów oraz absolwentów znajdziemy wielu laureatów konkursów np.:
Konkursy żywieniowe:
Konkursy barmańskie:
Każdy taki konkurs przybliża młodzież do znalezienia swojego miejsca na rynku pracy. A możliwości jest bardzo dużo.
Możliwości zatrudnienia:
Podsumowując, można stwierdzić, że zapraszamy młodzież do naszej szkoły na stanowisko menadżera gastronomii, który znając wszystkie działy gastronomii i potrafiąc pracować na stanowiskach, ma wiedzę umożliwiającą mu zarządzanie pracownikami w obiekcie hotelowym lub w firmach cateringowych.
Skontaktuj się z autorem tekstu: JaW |